Handbok i svenska som andraspråk

Handbok i svenska som andraspråk

En handbok med exempel, råd och regler för språk och kommunikation i arbetsliv, studier och samhällsliv.

Boken är slutsåld och går inte att beställa från Isof.

Författare: Gunlög Sundberg, Claes Garlén
Utgivningsår: 2008
Serie: Nordstedts

Handbok i svenska som andraspråk är en helt ny typ av bok för den som inte har svenska som modersmål men ändå kan en hel del svenska. Här får man exempel, råd och regler för språk och kommunikation i arbetsliv, studier och samhällsliv. Boken kan användas för självstudier, som uppslagsbok och i undervisning.

Handbok i svenska som andraspråk består av två delar. Den första delen är en handbok som tar upp viktiga texttyper och ger konkret vägledning genom olika kommunikationssituationer i tal och skrift: Hur skriver man en platsansökan, ett cv, en rapport eller ett kundbrev? Vilken typ av frågor kan man få vid en anställningsintervju? Hur uttrycker man sig informellt men ändå artigt i ett e-brev? Hur skriver man till en myndighet eller till barnens lärare? Vad kan man småprata om i kafferummet?

Den andra delen är en alfabetisk uppslagsbok som behandlar vanliga svårigheter i tal och skrift för den som använder svenska som andraspråk: Vilka uttryck för jämförelse finns i svenskan? Hur bildar man sammansättningar? Vad säger man om man inte förstår? Vad är det för skillnad på näraliggande ord som höra och lyssna eller handla och köpa? Och när svarar man jo i stället för ja?