Här finns hjälptexter för sökfunktionen i betaversionen av ortnamnsregistret. Sökhjälp
  • Huvudmeny

Sökhjälp

Här finns hjälptexter för sökfunktionen i betaversionen av ortnamnsregistret.

Enkel sökning

Skriv in ett ortnamn eller en del av ett ortnamn i sökfältet. Under ”Anpassa sökning” kan välja om du vill söka på namn som börjar med, innehåller, slutar med eller liknar det du har skrivit in. Du kan även välja att bara få träffar på namn som exakt matchar din sökning.

Avancerad sökning

Någon avancerad sökfunktion finns inte i denna första betaversion men är under utveckling. Den kommer bland annat att göra det möjligt att avgränsa sökresultatet geografiskt, utifrån socken, härad, län och landskap.

Fliken Ortnamn

Sökträffarna är sorterade alfabetiskt i första hand och i andra hand på län. Klicka på det ortnamn du är intresserad av för att komma till de arkivposter som är kopplade till namnet. Om du istället klickar på plustecknet i slutet av raden får du upp mer information om ortnamnet.

Fliken Arkivposter

Klicka på texten för en arkivpost för att öppna den i ett eget fönster. Där ser du information om arkivposten och dess arkivkort (om sådant finns). Från detta fönster går det att skriva ut arkivposten eller dela den i form av en länk eller direkt i sociala medier. Det går även att spara ner själva arkivkortet som bild. Om du har någon fråga eller kommentar om arkivposten får du gärna kontakta oss genom att klicka på knappen ”Frågor och synpunkter”.

Ett annat sätt att visa arkivposterna är att klicka på plustecknet i slutet av raden. Arkivpostens innehåll fälls då ut nedanför. När du använder plustecknet kan du ha flera arkivposter öppna samtidigt.

Arkivposterna är sorterade efter informationstyp: belägg, litteraturhänvisningar och uppteckningar. Du kan läsa mer om de olika informationstyperna här: https://www.isof.se/sprak/namn/ortnamn/ortnamnsregistret/vagledning-till-ortnamnsregistret/hur-man-tyder-arkivkorten.htmllänk till annan webbplats

Om årtalen för beläggen finns registrerade i databasen är dessa poster sorterade i kronologisk ordning, med det äldsta belägget först. Dock saknas registrerade beläggsår fortfarande för många arkivposter, vilket gör att beläggen tyvärr visas osorterade.

Uppdaterad 05 mars 2020