”Under december blev det många resor in till stan”

Laina Koch berättar om sitt liv i Göteborg 1953–1956.

Mitt liv i Göteborg tilldrog sig åren 1953–1956

I Järnbrott pågick bebyggelse av tvåvåningshus utmed Antenngatan. Vi, en ung familj, med en tremånaders baby, flyttade in på andra våningen i huset mittemot Säröbanans Station. Lägenheten hade utsikt över järnvägsstationen – trafikleden (sedermera döpt till Dag Hammarskjöldsleden) – sädesfält, marker, byggnader tillhörande bondgård – branta bergknallar. Bondgården hade travhästar som också användes i jordbruket, d.v.s. odling och skörd. Höns fanns också på gården. Antenngatan slutade med väg till radiostationen. I närheten låg en pyroteknisk fabrik som ibland provade fyrverkeripjäser, ett uppskattat skådespel.

Tågtrafiken på Säröbanan upphörde år 1954 och ersattes av bussar. Knutpunkt för bussar och spårvagnar var Linnéplatsen, också entré till Slottsskogen. Slottsskogen var ett populärt utflyktsmål. Förutom den stora gräsplanen lockade alla djuren. Påfåglar, änder, älgar och sälar var särskilt populära. Trädgårdsföreningen med vackra planteringar hade en trevlig lekplats, typ sandlåda, och i Palmhuset bodde papegojor! En av dem kunde tala, den hette Jacob. Paddan – turistbåtstationen vid Kungsportsbron finns än idag. Att titta på, och någon gång åka med på en tur, var och är en trevlig upplevelse.

Dagens Hushåll – en mycket trevlig mässa med lockande program och demonstrationer av det mesta för hushållet, inte bara mat och matlagning. Jul i centrum – under december blev det många resor in till stan för att titta på och uppleva alla lockande julskyltningar och arrangemang. Ett av de mest populära stod varuhuset Meeths för. Där fanns en tomte som tog emot besök under annonserade tider, pratade med barnen, tog emot önskelistor etc.

Berättat av Laina Koch, (Isof, dagf01708)