Gå på gatubrunnar (2014)

Några göteborgare berättar om modern folklore knuten till att gå på gatubrunnar.

gatubrunnar

Denna frågelista skapades med anledning av en TT-artikel om en bilist som undvek att köra på A-brunnar, publicerad i april 2014. Syftet var att dokumentera berättelser och föreställningar om gatubrunnar som exempel på modern folklore. Frågelistan ingick i projektet Vardagsmagi. Insamlingen resulterade i över 400 svar. Här visas några röster från Göteborg. Du kan också läsa Fredrik Skotts artikel ”A-brunnar och K-brunnar – Om vardagsmagi, förhoppningar och farhågor” Pdf, 334.2 kB. från RIG 2015.

Det var nästan lika självklart som att man skulle gå på trottoaren och ha cykelhjälm när man cyklade

Jag blev väldigt förvånad när en klasskamrat hindrade mig från att kliva på ett A-lock på Övre Husargatan i Göteborg omkring 1950–51. Det betydde avsky, tror jag att hon sade. Man fick inte heller gå på varsin sida om en stolpe för då skulle man bli ovänner.

Berättat av Åsa, född 1940 i Göteborg (DAGF 1612:52)

A=avsky. Ger allmänt otur att gå på.

K=kärlek. Ger tur, eller att man ska hitta kärleken.

Uppvuxen i Tuve, Göteborg, på 70-talet. Detta är nog det enda skrock jag följer (när jag går eller cyklar). Har inga problem med nycklar på bordet och liknande. Kan inte påminna mig om att någon förklarat för mig betydelsen av A och K – alla visste ju det.

Berättat av Cecilia, född 1967 i Göteborg (DAGF 1612:72)

När jag var liten (1980- och 90-talet) var det en självklarhet att undvika A-brunnar. Det var nästan lika självklart som att man skulle gå på trottoaren och ha cykelhjälm när man cyklade. A-brunnar ”visste” man betydde otur, precis som K-brunnar stod för kärlek och V-brunnar (de där små) för lycka. Att K stod för kärlek var givet, men vad A och V stod för visste man aldrig - deras innebörd var dock en kunskap som alla ungar hade. Om någon, trots allt, ändå trampade på en A-brunn skulle man dunka denna person tre gånger i ryggen, så skulle oturen utebli. Detta är något som suttit kvar i ryggmärgen långt upp i livet och faktiskt undviker jag A-brunnar än idag (då jag är strax över 30 år) fastän jag inte är särskilt skrockfull i övrigt eller någonsin ens råkat ut för otur när jag gått på en A-brunn (det kanske dock beror på att jag alltid haft någon som dunkat mig i ryggen eller, i brist på sällskap, lite diskret dunkat mig själv i ryggen tre gånger ... ;)).

Berättat av Lina, född 1983, Göteborg (DAGF 1612:139)

Jag minns när jag var mindre och var på Styrsö i Göteborgs skärgård på somrarna. Där ficka man minsann inte varken trampa på eller cykla över A-brunnar. Det betyder ju otur och olycka. Men om jag minns rätt så kunde man häva ett A-tramp med att trampa på 3 K-brunnar istället. Liknande gällde för de vanliga gallerbrunnarna som tar hand om dagvatten. Trampade man på en sådan var man ”fängslad” men det kunde istället hävas genom att någon bankade en snällt och försiktigt i ryggen tre gånger. Vi pratar 80-tal på dessa berättelser.

Berättat av Henrik, född 1975, Västra Frölunda (DAGF 1612:148)

På 80-talet när jag bodde i Göteborg, jag bodde där från födseln (74) till 15 år, så var det otur med A-brunn och tur med K-brunn, om man råkade trampa på en A-brunn kunde man bli av med oturen med tre knackningar på ryggen eller genom att trampa på en K-brunn. Min upplevelse var att det fanns många fler A-brunnar än K. Jag är idag fri från denna fobi för A-brunnar och hoppar gärna på dessa.

Berättat av Jesper, född 1974 i Göteborg (DAGF 1612:179)

Det var min storasyster som sa i mitten av 70-talet att A-brunnar betyder otur, typ ”avbruten kärlek”. Och K-brunnar betyder tur, typ ”kärlek”. Det var i Majorna Göteborg. Och går man på en A-brunn måste någon annan slå dig tre gånger på ryggen direkt. Och än idag vägrar jag gå på A-brunnar.

Berättat av Glenn, född 1969 i Göteborg (DAGF 1612:266)

Är uppvuxen i Redbergslid i Göteborg, född på 60-talet uppvuxen under 70-talet. Kan minnas redan som liten, och när man började vara ute själv, att man ALDRIG gick på A-brunnar. Då man, i och med att man gjorde det, aldrig skulle ha tur i kärlek. K-brunnar skulle man däremot ALLTID gå på då det betyder tur i kärlek. Det var de som var lite äldre som lärde oss detta och vi fortsatte följa det. Detta har följt mig genom alla år och jag går absolut ALDRIG på A-brunnar men går fortfarande gärna på K-brunnar :-) Om man nu skulle gå på en A-brunn finns det ett sätt att häva ”förbannelsen” och det var att dunka i ryggen 3 gånger, och det skulle gärna vara en kompis som gjorde det men det gick i nödfall att dunka sig själv i ryggen 3 gånger också.

Berättat av Annika, född 1963 i Göteborg (DAGF 1612:275)

Vet inte varifrån den kommer men när jag växte upp på 60–70-talet fanns det mycket skrock runt locken. A-locken, att gå eller cykla över en A-brunn betyder otur, måste omedelbart hävas med tre slag/knackningar på axeln/ryggen. K-locken, betyder tur i kärlek och dessa går man gärna på. Dessa brunnar kunde förorsaka en liten omväg, om man sett en K-brunn gick det ju inte att gå förbi denna, då blev det otur i kärlek istället.

Berättat av Pär-Olof, född 1960 i Göteborg (DAGF 1612:328)

Lästips

Fredrik Skott (2021): Vardagsskrock – från abrakadabra till önskebrunn.