Fössta tossdan i mass

Den första torsdagen i mars, fössta tossdan i mass, har blivit en inofficiell högtidsdag för de småländska dialekterna. I firandet av dagen ingår ofta en massipantåta.

Första torsdagen i mars uppmärksammas på flera håll i landet de småländska dialekterna i Sverige. Anledningen är att just det datumet uttalas på ett särpräglat sätt i många småländska dialekter: fössta tossdan i mass. Av samma anledning är det många som firar dagen med en massipantåta (marsipantårta).

Firandet av första torsdagen i mars har förekommit under ett tiotal år, och spridits bland annat genom sociala medier. Ursprunget anges vara ett syskonpar som började uppmärksamma dagen eftersom deras faster uttalade fössta mass på det typiskt småländska sättet.

Firar ett regionalt uttalsdrag

Fössta tossdagen i mass är alltså en högtid som uppmärksammar ett särpräglat småländskt dialektdrag: att r-ljudet faller bort eller försvagas i vissa ställningar (fössta, tossdag, mass, massipantåta). Detta dialektdrag finns i många småländska dialekter, och även i vissa halländska. Du kan läsa mer om fössta tossdan i mass och om r-ljudet i småländska dialekter i det här inlägget från Dialektbloggen.

Mer om dialekter i Småland på isof.se

I kunskapsbanken Lär dig mer om svenska dialekter kan du läsa mer om dialekterna i norra Småland, nordöstra Småland och södra Småland. I Dialektkartan kan du lyssna på äldre dialektinspelningar från Småland Länk till annan webbplats..