Alla är vinnare

Det är alltid lika spännande när den sista dagen för nominering till Klarspråkskristallen närmar sig. Vi som arbetar med klarspråk på Språkrådet brukar vara lite nervösa för att det inte ska komma in så många nominerade bidrag, men det behövde vi inte oroa oss för i år.

Porträttbild.

Gabriella Sandström.

Nomineringarna rasslade in de sista dagarna, och vi fick fler bidrag än någonsin.

Mycket jobb för den externa juryn, men ett kärt besvär. Extra roligt var att det också kom in nomineringar från organisationer vars klarspråksarbete vi inte kände till så mycket om innan. Det visar att klarspråk är väl etablerat och utbrett i Sverige.

Utan att avslöja alltför mycket kan jag berätta att diskussionen på jurymötet var livlig. Juryn vägde olika kriterier mot varandra och enades till sist om en vinnare i hård konkurrens. Det blev Kronofogden ”för ett robust och välintegrerat klarspråksarbete som kan vara inspirerande för andra”, som juryn motiverade det i sitt beslut.

I det här numret berättar Kronofogden och några av de andra nominerade organisationerna om sitt klarspråksarbete. Bra jobbat allihop! Och ni som inte vann Klarspråkskristallen i år: ge inte upp. Det blir en ny chans nästa år, med ett nytt tema.

När det gäller klarspråk är alla vinnare!

Gabriella Sandström
Redaktör för Klarspråk