Notiser nr 2/2024

Klarspråksstandarden på svenska

Nu finns del 1 av den internationella ISO-standarden för klarspråk översatt till svenska. Den innehåller principer och riktlinjer för hur man skriver klarspråk. Del 2 kommer att ta upp juridiskt språk. Standarden kan köpas från Svenska institutet för standarder, SIS.

SAOB – en jubileumsbok

Kan man älska en ordbok och ett språkprojekt? Den här jubileumsboken är tillägnad Svenska Akademiens ordbok (SAOB) och beskri­ver arbetet under 140 år. Bland skribenterna finns akademiledamöter, ordboksmedarbetare och användare som Sara Lövestam och Fredrik Lindström.

Inkluderande språk

Hur använder vi språket så att alla inkluderas och ingen diskrimineras, samtidigt som det är begripligt för så många som möjligt? Det finns sällan några enkla och raka svar på den frågan. I sin bok Inklude­rande språk ger Lena Lind Palicki argument och vägledning som kan hjälpa skribenter att göra medvetna val.

Ny upplaga av Utrikes namnbok

Nu har den 12:e reviderade upplagan av Utrikes namnbok kommit ut. Den innehåller namn på svenska myndigheter, organisationer och titlar, EU-namn och länder på sex språk utöver svenska: engelska, tyska, franska, spanska, finska och ryska. Boken kan laddas ner från regeringen.se Länk till annan webbplats..

Statskontoret har granskat myndigheters kommunikation

Svenska myndigheter är väl medvetna om kraven på att deras påverkande kommunikation till allmänheten ska vara saklig, opartisk och utgå från lagarna. I stort lever de också upp till kraven, visar en granskning av Statskontoret. Rapporten Myndigheters arbete med påverkande information och kommunikation finns att ladda ner eller beställa gratis från statskontoret.se Länk till annan webbplats..

Språk i Norden om terminologi

Årets utgåva av tidskriften Språk i Norden bygger på föredragen på den nordiska konferensen Nordterm i Stockholm 2023. Temat är ”Terminologi i samhällets tjänst”, och tidskriften som kommer ut den 15 augusti kan laddas ner från tidsskrift.dk/sin Länk till annan webbplats..

Klarspråkspoesi

Inspirerad av Svarta listan har Eva Thorén, språklärare och tidigare språkexpert i Regeringskansliet, författat boken Klarspråkspoesi. Det är en samling juridiska uttryck från författningstexter som hon omvandlat till tänkvärda dikter.

Prisade på Språkrådsdagen

På Språkrådsdagen i april delades inte bara Klarspråkskristallen ut. Minoritetsspråkspriset gick till Eeva Östberg för utvecklingen av Finlandsinstitutets bibliotek, och Erik Wellanders pris tilldelades Stina Ericsson vid Göteborgs universitet för hennes forskning om språk och normer vid kommunikation och interaktion i ett mångfaldigt samhälle.

Arga bibliotekstantens bästa skyltsvep

Tillhör du dem som roas av roliga särskrivningar eller butiksskyltar med ofrivilligt komiska budskap? I så fall följer du kanske redan Arga bibliotekstanten i sociala medier. Nu kommer Ann Dentys bok Arga bibliotekstan­tens bästa skyltsvep ut.

Skriv med egen röst

Boken Skriv med egen röst av Lennart Hellspong och Sara Santesson lyfter fram den muntliga framställningen och den egna rösten som ett viktigt stöd i skrivandet. Den vänder sig till alla uppsatsskrivande studenter.

Ur kalendern

25 oktober 2024: Ess Länk till annan webbplats.-konferens om tillgänglighet, Stockholm

14–15 november 2024: Språk och rätt Länk till annan webbplats., Växjö

15 november 2024: Språkforum Länk till annan webbplats., Stockholm

22 november 2024: Lättlästdagen Länk till annan webbplats., Lund

6–7 februari 2025: Forum för textforskning Länk till annan webbplats., Göteborg

27–28 mars 2025: Nordisk klarspråkskonferens, Helsingfors, Finland (på distans)