Skolverket: "Klarspråk ska vara kul och inspirerande"

När vi på Skolverket startade vår treåriga satsning på klarspråk hösten 2020 utgick vi från forsk­ningen, som säger att ett framgångsrikt klarspråksarbete börjar med skriben­terna och skrivkulturen.

Två kvinnor och en man på porträttbild.

Malin Alrup, Michael Masoliver och Petronella Törnevik. Foto: Adam Holmertz, Skolverket

Vår strategi var att arbeta långsiktigt. I stället för att bearbeta enskilda texter gjorde vi olika aktiviteter för att stärka våra kollegors attityder, kunskaper och skrivsituation. Det första vi gjorde i satsningen var att ta reda på vilket stöd som våra kollegor ville ha. Det mest efterfrågade var anpassade seminarier och olika typer av skrivstöd. Vi gjorde även en målgruppstestning av tio texter. Resultaten blev en bra grund när vi planerade vilka aktiviteter vi skulle genomföra.

Det löpande klarspråksarbetet drivs i dag av kommunikationsenheterna. Men ett viktigt stöd är också Skolverkets klarspråksgrupp. Gruppen ses regelbundet för att samverka och utbyta erfarenheter. Med ambassadörer runt om på myndigheten vill vi att klarspråk ska komma in tidigt i varje skrivprocess och bli en naturlig del av det dagliga arbetet.

Utvärderingar visar att satsningen har tagits emot väl. Inställningen till klarspråk var positiv redan från början, men intresset för hur klarspråk kan stärka vår kommunikation ökade under satsningen.

Vi har försökt inspirera i stället för att prata om rätt och fel. Tillsammans har vi diskuterat styrkor i olika texter, men också vad som skulle kunna utvecklas med utgångspunkt i klarspråksprinciperna.

En annan avgörande framgångsfaktor är stödet vi har fått från Skolverkets alla chefer. De har bidragit till att stärka de positiva attityderna till klarspråk genom att signalera till medarbetarna att det är ett viktigt område för hela myndigheten.

Petronella Törnevik, Michael Masoliver och Malin Alrup
Skolverket

Aktiviteter i Skolverkets klarspråkssatsning:

  • Obligatorisk grundkurs i klarspråk för alla anställda.
  • Årliga medarbetarenkäter om klarspråk.
  • Målgruppstestningar av texter.
  • Anpassade seminarier på avdelningarna.
  • Funktionsbrevlåda för klarspråk.
  • Språkråd på intranätet och på skärmar i lokalerna.
  • Lättlästa texter till skolverket.se Länk till annan webbplats..
  • En terminologipilot och en termlista.
  • Flera olika skrivstöd, bland annat en lathund för klarspråk och en handledning för att testa texter.
  • En vägledning för klarspråk som beskriver ansvar och arbetssätt för hela myndigheten.