Tester utvecklar texter i Region Skåne

En viktig del i arbetet med klarspråk och lättläst svenska på Region Skånes kommunikationsavdelning är att följa upp och se om texterna fungerar.

Porträtt av en kvinna som ser glad ut.

Lotta Woxberg Lindsjö. Foto: Privat

Vi är ett par kommunikatörer som har särskild kompetens inom klarspråk och lättläst svenska. Utöver att skriva texter stöttar vi våra kollegor och tar fram standarder för olika informationstyper. Genom klarspråksutbildningar och skrivverkstäder arbetar vi också för att öka kunskapen om vikten av att skriva begripligt.

Tillsammans med kollegorna har jag utarbetat rutiner och metoder för att utvärdera texter. Bland annat använder skribenterna en mall för textrespons för att kunna stötta varandra i att ge respons på varandras texter. Webbanalys kring sökbeteenden, navigering och sidvisningar bidrar också till att texter kan utvecklas.

Ytterligare en metod är strukturerad testläsning. Sfi-elever har fått närläsa en text på papper, med en penna i handen. Först fick de markera ord som var hjälpsamma. Sedan läste de texten igen och markerade de svåra orden som de inte förstod. Till slut skrev de ner en sam­manfattning om vad texten handlade om i stora drag.

Metoden har gett oss värdefulla insikter. Framför allt kunde vi efter testet justera textens struktur, förtydliga rubrikerna och byta ut de svåra orden mot enklare eller vanligare ord. Så klart blev vi också påminda om hur lätt det är att bli hemmablind för sina texter när man inte ber någon från målgruppen att läsa dem.

Lotta Woxberg Lindsjö
Kommunikatör, Region Skåne