Fina resultat i Götene kommun trots små resurser

Liten budget, för få personella resurser och tusen saker som borde prioriteras? Ja! Vad gör vi i Götene kommun som trots det ger resultat?

En man och en kvinna på bild. Mannen har skägg och bär på en keps. Kvinnan har långt ljust hår.

Götene kommuns enda kommunikatörer Adrian Braekke och Charlotta Lövgren. Foto: Götene kommun

Som många andra kommuner har vi mängder av skrivstöd, skrivregler och handledningar på vårt intranät. Vi erbjuder verksamheterna såväl grundutbildningar som skräddarsydda utbildningar. Och vi har alltid klarspråksglasögonen på oss, oavsett vilken text som sätts under näsan på oss.

Men jag tror att vår framgång lig­ger i att vi regelbundet påminner om betydelsen av klarspråk. Det börjar redan i introduktionen av våra nya medarbetare där alla får en kort genomgång av klarspråk, oavsett med vad eller var man jobbar. På intranätet publicerar vi en gång i månaden enkla tips och tricks för att förenkla och förbättra sina texter. Vi bjuder också regelbundet in till skrivarverkstäder där vi tillsammans jobbar igenom deltagarnas texter utifrån klarspråksprinciperna.

Kommer alla ihåg vilka principer klarspråk bygger på? Nej. Är klarspråkstipsen de mest lästa nyheterna på intranätet? Nej. Är våra skrivarverkstäder fulla? Nej. Men då och då kommer en chef in och ber om en klarspråksutbildning för deras medarbetargrupp.

Titt som tätt sticker en handläggare in huvudet och undrar om deras text är förståelig för någon som inte är insatt i ämnet. Och ibland händer det till och med att andra kommunikatörer vänder sig till oss för att be om råd i klarspråksarbetet. Det tycker jag är kvitto nog på att det vi gör ger resultat.

Charlotta Lövgren
Kommunikationsstrateg, Götene kommun